Grad Vis

Okrenut prema otoku Hvaru i kopnu, u velikoj i prirodno zaštićenoj uvali Svetog Jurja, leži šarmantan primorski gradić Vis. Viška luka koju otočić Host i poluotok Prirovo štite od utjecaja otvorenog mora, pravo je utočište za nautičare koji se tu, kada jednom uplove i svladaju ih čari ovoga grada, uvijek vraćaju.

Području Grada Visa pripada i razvedena južna i jugoistočna obala otoka Visa s mnogobrojnim prekrasnim uvalama (Milna, Rukavac, Srebrna, Stiniva, Stončica, Ruda i dr.) i otočićima Budikovac i Ravnik te mu gravitiraju sela istočnog dijela otoka: Zenka, Milna, Bargujac, Podstražje, Podselje, Plisko Polje i Marine Zemlje.

Grad Vis nastao je spajanjem nekadašnjih naselja Kut i Luka. Župna crkva, a kasnije i škola, sagrađena je između njih da bi se bolje povezali. Visoka ga brda dijele od plodnih polja u unutršnjosti otoka gdje se uzgaja uglavnom vinova loza. Vinogradarstvo je ovdje pravo umijeće koje s ljubavlju i strpljenjem godinama daje izvrsne plodove, cjenjena vina.

Upravo su ta vina bila poznata još u antičko doba. Grci koji su kolonizirali otok osnovavši na njemu grad Issu u IV. stoljeću prije Krista, prvi su ovdje posadili vinovu lozu, proizvodili vino i uživali u njemu.

Vis se zbog toga smatra najstarijim gradskim naseljem na tlu Hrvatske.

Tijekom povijesti Vis je mijenjao države i vladare. Od drugog svjetskog rata čitav je otok bio vojna zona. Turizam se počinje razvijati tek prije dvadesetak godina kada je vojska konačno napustila otok.

Značajan broj stanovništva emigrirao je s otoka u druge zemlje u potrazi za boljim životom tako da danas grad Vis broji oko 2000 stanovnika.

Mala je to zajednica koja nastoji održati mediteranski štih grada, njegov povjesni i prirodan šarm te život po mjeri čovjeka, bez stresa i gužve.

Gdje ići i što pogledati

Grad Vis bogat je kulturno-spomeničkom baštinom iz mnogobrojnih povijesnih razdoblja koja su ovdje ostavila svoj nezaobilazan trag. Svi koji vole istražiti meandre povijesnih zbivanja kroz muzeje, utvrde i palače te zamišljati život kakav je nekada bio razgledavajući arheološke ostatke, obavezno moraju posjetiti:

  • Arheološki muzej 

Muzej je smješten u tvrđavi Batarija koju je sagradila Austrija početkom XIX. stoljeća. Veliki interes izaziva zbirka izronjenih amfora jedinstveno složenih na način na koji su bile složene u brodskom potpalublju. U muzeju je izložena zbirka helenističkih spomenika i predmeti iz pretpovijesnog doba. U etnografskom dijelu moguće je vidjeti izloške vezane uz život Višana.

Najljepši primjer antičke umjetnosti na Visu, brončana glava božice Artemide, ima posebno mjesto u muzeju.

  • ostaci starogrčkog naselja Issa, osnovanog u IV. stoljeću prije Krista (terme, nekropola, teatar, dijelovi luke)

Ostaci Isse čekaju ljubitelje povijesti na brdu Gradina u blizini grada Visa i u arheološkom parku Martvilo. Također vrijedi posjetiti i samostan iz XVI. stoljeća na poluotoku Prirovo koji je izgrađen na ostacima antičkog kazališta.

Podrobnije informacije mogu se dobiti u Arheološkom muzeju grada.

  • ljetnikovci hvarskih i viških plemića (Hektorović, Jakša, Gariboldi, Dojmi Delupis)

U gradu Visu mnogobrojni su ljetnikovci i palače sagrađeni tijekom povijesti. Šetnja pored Jakinovih dvora i palače pjesnika Petra Hektorovića, rodne kuće jednog od najvećih hrvatskih pisaca Ranka Marinkovića ili Gariboldijeve palače nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

  • utvrde iz raznih povijesnih razdoblja 

Fort George ili popularno Fortica, najveća je utvrda smještena na zapadnom ulazu u višku luku. Izgradila ju je britanska Kraljevska ratna mornarica 1813. godine kao dio svoje kampanje na Jadranu.

Osim povijesnog momenta, ovdje se tijekom ljetnih dana organiziraju koncerti i zabave. Zbog bajkovitog pogleda na višku luku i susjedne otoke, mnogi se odlučuju svoje sudbonosno “da” izgovoriti u uređenom vrtu ovog zdanja.

Tu su još i kula Perast, utvrde Bentich, Robertson i Wellington te već spomenuta tvrđava Batarija u kojoj je smješten Arheološki muzej grada Visa.

Od sakralne arhitekture istiće se predromanička crkva Sv. Jurja koji je ujedno i zaštitnik grada Visa te crkva Sv. Marije u Podselju gdje otočani hodočaste na blagdan Vele Gospe.

Grad Vis nudi mnogobrojne sportske aktivnosti. U gradu su aktivni jedriličarski i paragliding klub, a u njegovoj okolici i klub ljubitelja kriketa.

Gastro ponuda grada izvire iz tradicije, originalno satkada od domaćih, lokalnih specijaliteta. Gastro nomadi će u restoranima i konobama u gradu, ali i njegovoj okolici, pronaći zanimljivu meku koju će htjeti opetovanu istraživati.

Za sve koji uživaju u kulturnim događanjima, muzici i predstavama, u Visu se održavaju tijekom cijele godine. Zanimljiv je doček Nove godine na otvorenom, maškare u veljači, Međunarodni festival amaterskih kazališta na proljeće te poznata Viška regata u listopadu. Tijekom ljeta, pod nazivom “Viško kulturno ljeto”, organiziraju se razni koncerti, kazališne predstave i događaju u kulturi.

Plaže i uvale

Obala otoka Visa vrlo je pitoma pa su njegove prekrasne plaže pristupačne za sve koji vole sunčanje pod toplim, ljetnim suncem i kupanje u kristalno čistom moru.

U samom gradu Visu i njegovoj bližoj okolici, moglo bi se izdvojiti nekoliko plaža. Iako, gledajući cijeli otok, izbor je velik i raznolik.

Plaža Prirovo

Najpopularnija plaža u gradu je upravo plaža Prirovo. Proteže se uz šetnicu na sjevernoj obali poluotoka Prirovo koji se nalazi u viškoj gradskoj luci.

Plaža Prirovo je šljunčana plaža, duga oko 100 metara i nalazi se u neposrednoj blizini hotela Issa. Krase je stabla tamarisa koji pružaju ugodan hlad ljeti. Za sportaše tu su i sportski tereni, a za odmor i osvježenje barovi i restorani.

More je kristalno bistro i čisto zbog morskih struja koje osiguravaju stalan priljev svježe morske vode s otvorenog mora. Ronjenje je ovdje posebno zanimljiva aktivnost za sve avanturiste koji žele istražiti ostatke srednjovjekovne luke koji su još uvijek vidljivi.

Plaža Grandovac

U zaljevi Svetog Jurja, na istočnom dijelu viškoga zaljeva, smjestila se plaža Grandovac. Ova prekrasna, šljunčana plaža duga je oko 60 metara i nalazi se u bajkovitom prirodnom okruženju. More je i ovdje kristalno čisto, a stabla tamarisa i borova daruju kupačima neophodan hlad ljeti. Podmorski život buja i oduševljava svakog ronioca koji u njega zaroni.

Iznad plaže se smjestio mali bar gdje svatko može pronaći osvježenje u hladnim pićima, uživajući u opuštenoj atmosferi.

U večernjim se satima održavaju koncerti i razna zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Ples i zabava noćni su lajtmotiv ove plaže.

Punta od Biskupa

Ova se plaža proteže duž obalu od uvale Stonca do otočića Host i duga je oko 1 kilometar pa će na njoj svatko s lakoćom pronaći svoje mjesto. Lako je dostupna makadamskim putem uz obalu.

Krasi je bujni podvodni život s livadama posidonije koje su sklonište mnogim ribama i ostalim morskim vrstama.

Plaža Stonca

Mala šljunčana plaža koja se smjestila u istoimenoj uvali, na zapadnoj strani viškog zaljeva, u neposrednoj je blizini hotela Isse. Plaža Stonca se nalazi ispod ceste, a borovi iznad nje pružaju ugodan hlad u toplim ljetnim danima.

Plaža Vela Svitnja

Vela Svitnja je mala uvala sa stjenovitom obalom i kamenim pločama za sunčanje i uživanje. Nalazi se na suprotnoj strani tvrđave Fortice i do nje se može doći šećući kroz prirodu.

Prekrasna plaža uglavnom je meka naturista, a ronioci ovdje uživaju u zanimljivom podmorju koje je jedno od najvažnijih hidro arheoloških nalaza na otoku Visu i to zbirke 634 amfore iz I. stoljeća prije Krista koje su danas izložene u Arheološkom muzeju grada Visa.