Gastronomija

Gastronomija Komiže i otoka Visa

Maurice Edmond Sailland – Curnonsky, velikiepikurejacte gastro pisacikritičar s kraja 19. ipočetka 20. stoljeća, prozvan “princemsvihgastronoma”, smatrao je da je kuharstvo ono pravotekkadanamirnicekojeupotrebljavamo u kuhinjinisuizgubilesvojprvobitanizgled, okusimiris.

Upravo zbog toga kuhinja s otoka Visa koju čine spoj iskonskog okusa plodova mora i zemlje u svojem najboljem i najprirodnijem izdanju, danas doživljava svoju renesansu. Svi koji mirise i okuse viške gastronomije spoje u jedinstveni doživljaj s boravkom uovom netaknutom biseru Mediterana, postaju ovisnici koji se iz godine u godinu vraćaju po svoju dozu hedonističkog užitka.

Jedinstvena mikroklima, bogata viška visoravan i plodna polja idealni su preduvjeti za plodonosne berbe grožđa, maslina i limuna. Kada s time spojimo i vrsne ribare koji su oduvijek poznati kao inovatori u svijetu ribarstva, s lakoćom možemo zaključiti da mnogi na Vis dolaze kako bi doživjeli to posebno gastronomsko iskustvo.

Polpete ili salata od hobotnice, sušene, soljene i dimljene ribe, dušene lignje u vinu s lovorom, riba u slanutku, paštafažol na brujet samo su neka od jela koja nećete naći nigdje drugdje na Jadranu.

Tu su mesne i morske delicije ispod peke za koje se obavezno trebate najaviti jer se spravljaju na tradicionalan način za što treba vrijeme i ljubav. Brujet i jela od grdobine i jastoga su također specijaliteti koje nikao nesmijete propusti pa za gastro užitak na Visu svakako rezervirajte i cijeli tjedan.

Želite li se pravodobno pripremiti za taj vatromet čistog okusa, prije nego krenete put Visa možete umijesiti tradicionalnu višku pogaču. Generacije težačkih obitelji nekada su nalazile utjehu i prehranjivali se s onim što su uzgajali na zemlji i lovili u moru.

Viška pogača: 

Tijesto
600 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 kvasac
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Nadjev
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5 galvica luka
800 g pelata rajčice
crni mljeveni papar
malo origana, kapara ili peršina
80 g fileta inćuna (ili slanih srdela)

Uživat ćete mijeseći tijesto od brašna, kvasca, vode i dvije sočne žlice maslinovog ulja. Naravno, ništa bez nekoliko zrna soli. To je proces koji može bitii tretman protiv stresa.

Dok tijesto odmara na toplome i udvostručuje se, na maslinovom ulju propirjajte luk u kolutovimapa nadodajte zgnječene pelate ili domaće zrele rajčice te sol i papar. Za gušt možete sve upotpuniti nasjeckanim peršinom, kaparima ili origanom.

Tijesto podijelite na dva dijela te jedan dio razvucite na nauljeni lim, poprskajte maslinovim uljem, dodajte nadjev i na to složite filete slanih inćuna ili srdela.

Zatvorite drugim dijelom tijesta i utisnite rubove da se spoje.

Još samo40-tak minuta strpljenja dok se ova divota peče na 180 Celzijevih stupnjeva i možete uživati u okusima s otoka Visa. U slast!

Otočni proizvodi

VINO Naravno, u zemlji smo tradicije i poštovanja prema istoj pa moramo se držati stare poslovice:

“Riba mora tri puta plivati: u moru, u maslinovu ulju i dobrom vinu!”.

Dobro vino na ovom pučinskom otoku je svako vino koje se dobiva od autohtonih sorta grožđa.

Viško vino bogovska je kapiljica koja će vas odvesti na put kroz romantičnu povijest vina koja seže u doba kada su Grci bili alfa i omega na našim morima. Oni su posadili prve vinove loze, a kako su i sami bili ljubitelji rajske kapljice, uživali su i u plodovima svoga rada.

Vrijedni stanovnici otoka Visa i danas njeguju tradiciju vinarstva pa koja vas god vinarija ili vinoteka namami da uđete i degustirate njihove proizvode, nećete pogriješiti.

Najpoznatije viško vino je Vugava, od istoimene sorte bijelog grožđa, raskošne punoće i medenog okusa. No, uživate li u tome da vas čaša crnog vina nježno uljulja u san, a ta se ista još odlično stapa s kulinarskim specijalitetima otoka, svakako posegnite za Plavcem malim, poznatim po viskokom sladoru i rajskom bouquetu koji će oduševiti i najrazmaženije okusne pupoljke.

Ako ste ipak od onih koji vole vidjeti, kušati i uživati u svemu što ovaj rajski otok nudi, uključite se u Vinsku turu i prepustite se trenucima…

 

SLASTICE Kada poželite nešto slatko, a nalazite se na Visu, Cviti i Hroštule su pravi izbor. Tradicionalne slastice uvest će vas u svijet slavlja već od prvog zalogaja, jer nema svadbe na otoku bez tih prhkih keksa i prženog peciva posutog šećerom.

ROGAČ Izaberete li kolače od rogača isto nećete pogriješiti. Osim što ćete utažiti potrebu za slatkim, nahranit ćete svoj organizam zdravom namirnicom, bogatom kalcijem, kalijem, vitaminima B i E i drugim. Rogač je stara i cijenjena voćna vrsta koja se u Komiži prerađuje već više od 50 godina. Postoji i mlin za rogač koji je jedini u Hrvatskoj. Mahune rogača se koriste i za proizvodnju rakije – Rogačice koju možete ponijeti sa sobom kao autohtoni suvenir s otoka Visa i ispijajući njene tople note prisjećati se viških prirodnih ljepota.

SMOKVA je bila sveto drvo za antičke indoeuropske narode, povezano s ritualima plodnosti i inicijacije. Od njenog slasnog ploda rade se mnoge delicije, a vješte viške ruke su još od davnina suhe smokve oblikovale u pogaču ili smokvenjak koji se i danas spravlja na tradicionalan način, a poznat je kao Viški hib (od riječi “hlib”, hljeb ili kruščić).

Viški hib se priprema od ekološki čistih sastojaka: suhe smokve, koromač, bademi, kora naranče i travarica. Čuva se u suhom lovorovom i ružmarinovom lišću koji mu ujedno daje i posebnu aromu.

Ovaj kolač je prava energetska bomba koju su otočni seljaci jeli u polju kako bi dobili snagu potrebnu za rad, ali njome su se i sladili uz čašicu travarice ili prošeka za Božić.

LIMUNI I NARANČE Sušene i mljevene korice limuna i naranče, narancini, limuncini, džemovi od gorke naranče i džemovi od limuna samo su neki čarobni preparati za naše razmažene okusne pupoljke koje ćemo pronaći na Visu.

Uz to razni likeri, kapari i motar u vinskom octu i maslinovo ulje čine ponudu viških domaćina raznovrsnom i neodoljivom.